• Nederlands
  • English

Interactieve virtual reality: een kijkje voorbij de renovatie

Grote woningrenovatieprojecten zorgen vaak voor onzekerheid en stress bij de bewoners van sociale huurwoningen. Bewoners begrijpen – soms door een taalbarrière – niet goed waar ze aan toe zijn en vinden het moeilijk om keuzes te maken. De inzet van interactieve virtual reality (VR) brengt hier verandering in.

Virtual reality

De TU Delft doet al langer onderzoek naar de invloed van VR op het keuzegedrag van mensen. Nu wordt deze techniek door een consortium onderzocht in het kader van renovatieprojecten. Met de VR-bril op zien bewoners hun eigen woning met de juiste plaatsing van deuren en ramen, vloerbekleding en lichtinval. Terwijl ze ‘rondlopen’ zien ze de impact van de verbouwing en waarom ze bepaalde voorbereidingen moeten treffen. Ook zien ze het eindresultaat van de keuken, badkamer of verduurzamingsoptie en kunnen ze ter plekke de keuze aanpassen.

Afbeelding 1 en 2 – [Links] Voordat de renovatie kan starten, moeten meubels worden verplaatst en afgedekt, de koelkast worden verplaatst en wordt de vloer afgeplakt met stucloper om de vloer te beschermen. In de VR worden mensen hier op voorbereid. [Rechts] Promovendus Chris Benning begeleid een van de bewoners in de VR. De bewoner gaat helemaal op in de VR ervaring.

Interactieve virtual reality: een kijkje voorbij de renovatie
Schuiven naar boven